sâmbătă, 23 aprilie 2011

Trii bucurii

Nu am televizor. Îmi place să îmi aleg io ce să vizionez şi ce să citesc, nu ce mă pun alţii. Am câteva emisiuni preferate pe care le urmăresc pe internet. Una dintre ele este “La porţile ceriului” a lui Grigore Leşe, de altminteri horitorul meu preferat. Vă puteţi imagina ce bucurie a fost pe mine de câteva emisiuni încoace, când l-am văzut pe Leşe umblând pe meleagurile ce vi le tot prezint io pe pagina aiastă.
Vă invit să vizionaţi emisiunile ataşate în josul paginii din link:

http://www.tvr.ro/emisiune.php?id=602

Una din emisiuni a fost în satul Codru, în vizită la Ion zis Spionu, un om bun, cu drag de Dumnezeu, chiar dacă şi-a pierdut o mână, chiar dacă e singur căci i-a murit muierea, chiar dacă stă într-o căsuţă din mijlocul codrului fără curent sau apă. În altă emisiune “acţiunea” se petrece aproape de Ursad, în satul răsfirat pe dealuri - Hodişel, unde muierile satului ţes la război, îşi aduc aminte de şezători şi spun poveşti cu strigoi. Mai apoi trece dincol dealu de comuna Şoimi şi ajunge în judeţul Arad, satul Ineu, acasă la Floarea şi Teodor, care povestesc despre răscoala ţăranilor din 1949 împotriva comunismului şi deportările la canal care au urmat răscoalei. Despre această răscoală începută la Talpoş şi reprimată în Ursad vă voi povesti şi eu cu altă ocazie.
În ultima emisiune “La porţile ceriului” ce s-a difuzat duminica trecută la ora 14:00 pe postul TVR Cultural, şi care se găseşte postata pe site-ul www.tvr.ro, Grigore Lese este la Şoimi, participând la împistrirea ouălor de Paşti, obicei la care participam şi eu an de an alături de bunici.
La finalul emisiunii îl puteţi auzi zicând din vioara cu goarnă pe Ştefanea, ţiganul meu drag, din cauza căruia am rămas de multe ori fără iarbă în livadă, tropotind cu călcâiele în pământ.

O altă uimire am avut-o în joia mare, când am fujit câteva ore din Oradea, până în Dumbrăviţa, la bace Ioane, căprarul, să-mi deie iezii despre care vorovirăm amu ceva vreme. Ajuns la el acasă, îl întreb dacă o tăiat iezii, iar el face ochii mari şi-mi spune:
- Decât să tai io un ied mai bine vând toate caprile şi mă apuc io de păscut!... D’apoi de tăiat or trabuit, că ei îs tătă averea ce o fac într-un an, înafară de brânză... ce şi faci... n-am făcut io lume şi nici nu o duc cu mine! Dacă aşe le-o rânduit Dumniezău, aşa să fie. Iastă aci în sat un om mai tare de inimă, noa, el ţi io pregătit. Tu numa zâ-mi care îi duci la prietinii tăi şi care ţi-l laşi ţie.
Noa, la aceia pentru prieteni îţi iau 25 lei kila, iar a to, ţi-l dau numa aşe, că ai fost om cu mine! Şi stai aşe, nu pleca, până nu vine Zeina cu odouă ouă împistrite, ca şi aveţi pe Paşti.

Ce să mai zic, într-o lume condusă de “iubirea de arginţi”, într-o lume unde tot cerem în Sus şi-n jos, mie mi se dă pe gratis carne, ouă, lapte, brânză, legume şi alte cele, de la nişte bieţi ţărani, fără nici un alt venit înafară de cel care-l fac din vânzarea animalelor, şi alea puţine...

O altă bucurie ne aşteaptă azi, la miezul nopţii.
Vă doresc un Paşte liniştit alături de cei dragi ai voştri!

Ouăle împistrite cu ceară şi vopsite în coji de ceapă de către nană Zeină:



7 comentarii:

Nicu spunea...

Nu sunt altele mai ărătoase decât ouăle împistrite! Grigore Leşe este de admirat pentru "haiducia" lui, de a nu lăsa să se stingă lumina obiceiurile celor de la sate...
Sărbători pascale luminate!

Anonim spunea...

Dumnezeu sa fie cu tine si cu familia ta, sa va ocroteasca si sa va aduca viata lunga si sanatoasa.
Hristos a inviat!
AB

carmen bogdan spunea...

Hristosa inviat!
Fibinecuvantat cu toti cei dragi ai tai. Faina postare. Admir bucuria cu care pretuiesti lucrurile ce la prima vedere si de majoritatea sunt considerate simple, dar care sunt daruri atat de nepretuite pe care bunul Dumnezeu ti le-a daruit. Fie sa te bucuri din toata inima si pe mai departe de ele...

Dan Suciu spunea...

Adevarat a inviat!

Va multumesc din tot sufletul pentru vorbele calde!

carmen bogdan spunea...

Toti avem nevoie din cand in cand de cateva vorbe "calde" sau cateva "imagini calde".
Sau cum spune o vorba romaneasca "o mana spala pe alta si amandoua fata"...
Asa cum imaginile tale imi mangaie sufletul nostalgic ,care ar dori sa mai poata colinda des ca o dinioara plaiurile minunate, asa incerc si eu sa iti ofer cateva cuvinte care sa te sustina in ceea ce faci, postand din cand in cand crampeie din frumusetea reala decare te bucuri.
Fie ca bucuria asta sa dureze pana la sfarsitul calatoriei tale pe aici si sa ne poti aduce si noua "picaturi de roua" de pe delurilece le colinzi....

Dan Suciu spunea...

O sa aduc, cat oi putea si cat mi-a permite timpu, cu drag o s-aduc cate-o crampeie de natura pe asta pajina. va multumesc inca odata!

Flavia si Mihai spunea...

Mare pacat ca nu mai merge link-ul cu trimitire la emisiunea lui Grigore Lese. Incercam si noi sa gasim o varianta de a revedea emisiunile (mai ales cele din Straja, Bucovina), dar din pacate nu cred ca mai sunt ...